Kvällsöppet

Fastnade vid en väldigt intressant diskussion i Kvällsöppet med Ekdahl. Det handlade om religiösa friskolor. Jag måste säga att förespråkarna hade mycket bättre argument än vad motståndarna hade. Men det var en HET diskussion. Kul.

Motståndarna hävdar att barnen inte själva får välja om de vill gå i en religös friskola eller inte. De säger också att barnen måste få en objektiv undervisning. Barnen måste få veta att det finns bevis som stödjer evolutionsteorin. De visar ett exempel som på en skola som styrs av en sekt. Sekten begränsar barnens liv och hindrar dem från att läsa vissa böcker, besöka vissa internetsidor osv. Enligt förspråkarna är detta ett ytterst ovanligt exempel och att den skolan egentligen inte ska räknas som friskola utan mer en privat och sluten skola.

Förspråkarna - många av dem var ungdomar som själv gick på skolorna i fråga - säger att de får samma utbildningen som alla andra bara det att bönen och läran om kristendomen (eller andra religoner) tillkommer utöver de vanliga lektionerna. Lärarna säger tydligen till barnen att de själva får välja om de vill vara med på gudstjänterna och att de inte ska gå i den skolan för att föräldrarna vill utan för att de själva vill. En av de kristna friskolorna i sthlm har till och med fått pris för sthlms bästa skola. De har tydligen mindre mobbing och hög klass på utbldningen och många icke-religiösa väljer att gå där på grund av detta.

Låt de religiösa friskolorna vara, bara de uppnår skolverkets krav.


Kommentarer
Postat av: Nina

Spännande Hanna! Jag måste se det programmet!! Puss.

2010-03-18 @ 20:35:12
Postat av: Linnea

Jag var en av eleverna som debatterade ;) Ett år senare!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback